Recovery princippet
Den udbredte og anerkendte definition af personlig recovery er følgende:”En dyb, personlig og unik proces, der handler om at ændre holdninger, værdier, følelser, mål, færdigheder og roller. Det er en måde, hvorpå man kan leve et tilfredsstillende, håbefuldt og bidragende liv, selv med de begrænsninger, sygdommen medfører. Recovery indebærer skabelsen af ny mening og nyt formål med i livet, efterhånden som man overkommer de katastrofale konsekvenser af misbrug og psykisk sygdom.”
Recovery princippet er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at personen bliver symptomfri og vender tilbage til tilstanden før sygdommen. Det handler først og fremmest om at komme videre i livet og finde en ny mening.
Den recover orienterede tilgang tager udgangspunkt i den enkelte persons oplevelser og fokuserer på håb, mening og selvbestemmelse med det mål at skabe et meningsfuldt liv med de begrænsninger, der følger med en psykisk sygdom.
Vi betragter personens unikke viden og erfaring om egne symptomer, erfaringer, ønsker og livsforhold som afgørende grundlag for det videre forløb. Vi skal være med til at bære troen på, at det er muligt at komme sig og komme videre. Vi skal vise patienten, at der er håb forude.
I forskning relateret til recovery er der en længere tradition for at opstille observerbare måleindikatorer. Klinisk recovery måles ofte på symptomer, medicinforbrug og indlæggelsesmønstre. Social recovery måles i forhold til personens sociale funktioner i form af arbejde, kontakt til familie og venner m.v. Forskningen viser, at en betydelig andel af personer, der får skizofreni eller en bipolar lidelse, kommer sig igen. I klinisk forstand er der tale om cirka 25%, mens 35% kommer sig socialt. Med recovery forskningen er der således bidraget til en mere nuanceret forståelse af alvorlige, psykiske vanskeligheder som en kronisk tilstand.
Misbrugs- og alkoholbehandling
Struktur i hverdagslivet
Som noget helt grundlæggende i vores indsats for beboerne, er der faste strukturelle holdepunkter i den daglige rytme på Himmerlands-Hus. Døgnrytme og genkendelighed er med til at skabe tryghed og lyst til at komme videre med livet.
Rummelighed
De store forskelle i beboernes fysiske og psykiske habitus samt variationerne i den social kompetence giver behov for rummelighed. Ikke blot som medarbejdernes strategi, men også som vigtigt signal til alle beboere.
Behandling
På Himmerlands-Hus er fast tilknyttet læge, psykiater, psykolog og fysioterapeut. Desuden er der samarbejde med fodterapeut og hjemmepleje i det omfang, det findes påkrævet.
Botræning
Beboerne på Himmerlands-Hus får hjælp og støtte til at gennemføre dagligdags gøremål, så som rengøring, soignering, tøjvask og oprydning. Disse gøremål er med til at give struktur, og kan være målrettet i forhold til udslusning.
Social træning
Til dagligdagen hører også en række tilbud om deltagelse i sociale og kulturelle arrangementer. Dette er ture ud af huset og alment socialt samvær, såsom deltagelse i biografture, koncerter, udstillinger, ture til dyreparker eller naturoplevelser generelt.
Aktiviteterne har elementer af både mental og kropslig udfordring samt elementer af social træning.
Fysisk træning
Der tilbydes fysisk træning i husets eget træningslokale. Dette såvel individuelt med personlig træner som i små grupper. Himmerlands-Hus´ tilknyttede fysioterapeut udarbejder individuelle træningsprogrammer. Der arbejdes i denne forbindelse også med motivation og inspiration.
Yderligere er der faste ugentlige tilbud om deltagelse i andre fysiske aktiviteter såsom badminton, svømning, bowling og walk & talk.